0

Namestitev vlečne kljuke na avtomobil


Nameščena vlečna kljuka

Namestitev vlečne kljuke na avtomobil je delo, ki zahteva znanje, zato je najbolje, da to opravi strokovnjak. Profesionalni mehaniki v specializiranih delavnicah imajo potrebno znanje za pravilno namestitev vlečne kljuke.

Namestitev vlečne kljuke zahteva naslednje postopke:

  • odstranitev zadnjega odbijača (ni potrebno pri vseh vozilih)
  • pritrditev sklopa na podvozje vozila
  • namestitev električnih kablov in vtiča


Postopek namestitve vlečne kljukePostopek namestitve vlečne kljukePostopek namestitve vlečne kljuke
Postopek namestitve vlečne kljuke

Običajno avto, preden pričnejo z delom, dvignejo s hidravličnim dvigalom, in tako lahko pričnejo z namestitvijo vlečne kljuke.

Prvi korak pri namestitvi vlečne kljuke na avtomobil je odvisen od znamke in tipa avtomobila. Nekateri avtomobili omogočajo namestitev vlečne kljuke ne da bi bilo potrebno dvigniti vozilo s hidravličnim dvigalom. Veliko avtomobilom je ob namestitvi potrebno odstraniti zadnji odbijač, vendar to zagotovo ni potrebno pri vseh avtomobilih.

Dejanska namestitev vlečne kljuke obsega dva dela: vlečno kljuko in močno gred, ki se privijači pod avto na različne, vnaprej določene, pritrditvene točke, ki jih priporoča in vnaprej predvidi proizvajalec avtomobilov. Lokacija in število pritrdilnih točk na podvozju je določeno za vsak avto posebej. Nadalje, vsak model avtomobila ima svojo individualno konstrukcijo podvozja in/ali odbijača. To je razlog, da proizvajalci vlečnih kljuk izdelujejo vlečne kljuke za vsak posamezen model avtomobila posebej in tako zagotovijo kar se dan optimalni sistem vlečne kljuke.


Namestitev vlečne kljuke

Pred dokončno namestitvijo vlečne kljuke, serviser najprej odstrani zaščito, ki je nameščena na pritrdilnih točkah. Če ta ni odstranjena, se lahko kovinski okov odlepi. Ko je to odstranjeno, serviser namesti gred za nameščanje vlečne kljuke na podvozje vozila. Vijake, ki se uporabljajo za namestitev vlečne kljuke, je potrebno priviti s pomočjo priporočene nastavitve navora. Bistveno je, da so ti vijaki trdno pričvrščeni na mesto in se ne odvijejo. Naslednji korak je namestitev kablov in vtiča.


Namestitev električnih kablov in vtiča

Namestitev vlečne kljuke na avtomobil traja približno 2 uri. Kljubtemu, da je namestitev vlečne kljuke relativno enostavno opravilo, je povezovanje kablov precej zahtevno delo in zahteva kar nekaj znanja. Novi avtomobili imajo veliko število električnih naprav. Tako, da povezovanje električnih kablov za pravilno delovanje zahteva poznavanje pomembnih informacij o avtomobilu in njegovem električnem sistemu. 


7 ali 13 polni električni priključek

Električni priključek je lahko 7 in 13 polni. 7 polni električni priključek je primeren za nosilce za kolesa in prikolice brez zavornega sistema. V kolikor vlečete počitniško prikolico ta zahteva stalno dobavo elektrike, da lahko zagotavlja hladilniku stalno elektriko, pa je primeren 13 polni priključek. V vsakem primeru se priporoča 13 polni električni priključek, ki je tudi vodotesen. Vodotesnost se zagotavlja samo, če je nameščen s strani strokovnjaka. Za pravilno namestitev električnega priključka je potrebno poznavanje tipa avtomobila. Obstajajo tudi električni kompleti, ki so na voljo za vozila s parkirnimi senzorji v zadnjem odbijaču in ki samodejno izklopi senzorje, ko je priključena vlečna kljuka.