0

Varno na poti

Vleka čolnaPočirniška prikolicaVleka počitniške prikoliceNosilec za kolo z namestitvijo na vlečno kljuko
Primeri uporabe vlečne kljuke

Bliža se čas krajših oddihov, dopustov in počitnic. Ste že razmišljali kam se boste odpravili? Morda se letos odločite za bivanje v hotelu, apartmaju ali počitniški hišici? Tisti, ki želite biti bolj v stiku z naravo; se boste odločili za počitnikovanje s šotorom ali počitniško prikolico. Ne glede na to ali boste šli na počitnice s prikolico, počitniško prikolico, s čolnom ali boste s seboj vzeli zgolj nosilec za kolesa. Primerna vlečna naprava je ključnega pomena. Tako bodo počitnice, oddih ali potovanje kar se da prijetna izkušnja.


Čeprav se nam morda zdi izbira vlečne kljuke enostavna, ponudba na trgu pa je velika, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali izbiro primerne vlečne kljuke. Predvsem je potrebno razmisliti o tem, kakšno težo in tovor boste vlekli ali je vaš avtomobil primeren za vleko tovora, katero vlečno kljuko uporabiti in ali je za vleko primernejši avto z dieselskim ali bencinskim motorjem.


Kakšno težo boste vlekli?

Najprej razmislite za kakšen namen bo vlečna naprava uporabljana oz. kakšno težo boste z vlečno napravo vlekli. Majhne prikolice lahko tehtajo manj kot 750kg, večje pa lahko tehtajo do 2,500kg. Ne pozabite upoštevati teže dodatne prtljage, kot npr. opremo za kampiranje ipd.
 

Preverite vlečno zmogljivost vašega avtomobila

Proizvajalci avtomobilov vedno določijo vlečno zmogljivost njihovih vozil. Specifikacijo preverite v navodilih za uporabo. Ta podatek vam pove; kakšno težo je vaš avto sposoben vleči. Pri določanju najvišje teže, ki jo lahko avto vleče ni natančnega pravila. Večina strokovnjakov za vlečne kljuke priporoča, da ne glede na težo tovora, naj teža tovora naj ne presega 85% teže vašega avtomobila. Npr., če vaš avto tehta 1470 kg, bi bilo priporočljivo, da vlečete tovor, ki je lažji od 1250 kg. Na splošno lažji kot je tovor in višje kot je razmerje med težo avtomobila in tovora, boljše je.
 

Prikolica z zavorami ali brez? Velika razlika.

Proizvajalci vedno govorijo o »zavornem« ali »nezavornem« maksimalnem tovoru. Zavorne številke se nanašajo na prikolice in počitniške prikolice, ki so priključene na zavorni sistem avtomobila in imajo svoje zavore, ki se aktivirajo ob pritisku na pedal. Če nima svoje zavore, je potrebno težo tovora zmanjšati, da poskrbimo za varno vleko.
 

Kateri avtomobili so primerni za vožnjo tovorov?

Če prevažate težke tovore npr. prikolico s konji, jahto ali večjo prikolico, boste potrebovali avto s pogonom 4x4, ki lahko vleče tovore do 3,5 tone (z zavornim sistemom).

Če prevažate srednje težke tovore in potrebujete avto za vsakdanjo uporabo, hkrati pa bi želeli voziti tudi prikolico ali čoln, je primeren avto srednjega razreda s 4x4 pogonom ali karavan. Veliko karavanov je primernih tudi za vleko tovora, nekateri so na voljo tudi s 4x4 pogonom.

Če prevažate lahke tovore, majhno prikolico, lahko uporabite avtomobile srednjega razreda.
 

Sistem za stabilnost Trailer Stability Assist systems
 

Ko z avtom vlečete tovor, lahko pride do nihanja ali zanašanja in takrat je tovor težko kontrolirati. Zato imajo nekateri avtomobili Sistem Trailer Stability Assist systems, ki je vgrajen v avto in lahko reši ta problem. Ta kontrolni sistem skrbi za stabilnost, avtomatsko zaviranje na enem ali več kolesih, s čimer zmanjša zanašanje in ponovno vzpostavi ravnovesje.
 

Katero vlečno kljuko uporabiti?

Večina proizvajalcev ponuja svoje vlečne kljuke, ki so lahko tudi skrite, ko niso v uporabi. Vendar lahko na vaše vozilo namestite katerokoli vlečno kljuko, ki je primerna za vaše vozilo in tovor, ki ga vozite. Izbirate lahko med snemljivimi, vidnimi ali nevidnimi vrstami vlečnih kljuk. Pri izbiri bodite pozorni na to, da je vlečna kljuka testirana, ustreza predpisanim standardom in je tako varna za uporabo.


Avtomobili na diesel ali bencin?


Dieselski motorji z veliko rezervo moči, so tradicionalna izbira za vleko tovora, predvsem tudi zato, ker je tudi poraba goriva precej nižja. Nekateri imajo rajši bencinske motorje, ki so bolj poskočni, ampak so stroški bencina bistveno višji. Seveda pa lahko tudi nekateri močnejši hibridni avtomobili vlečejo tovor.
 

Velika izbira kvalitetnih vlečnih kljuk


Iščete primerno kljuko za vaš avto? Ponujamo vam bogato izbiro vlečnih kljuk Bosal in Aragon. V ponudbi je kar 3700 modelov vlečnih kljuk izmed katerih lahko izberete primerno za vaš avto. Uredimo vam tudi montažo vlečne naprave pri naših partnerjih po celotni Sloveniji in poskrbimo, da je vaša vlečna naprava vpisana v homologacijski kartončekPreverite ponudbo.