0

Kaj pomeni največja teža na glavi vlečne kljuke?

Na dopust s počitniško prikolico
Na dopust s počitniško prikolico

Vaša največja teža na glavi vlečne kljuke je znana tudi kot največja navpična obremenitev. To je največja navpična obremenitev s katero se lahko obremeni vlečno kljuko. Teža na glavi vlečne kljuke je določena tudi na sami vlečni kljuki in je običajno označena z "Max. vertikalna obremenitev."

Težo na glavi vlečne kljuke določi proizvajalec avtomobila, ki pri sami določitvi upošteva moč motorja in konstrukcijo avtomobila.


Kolikšna je največja dopustna obremenitev za moj avto?


Največja dopustna obremenitev za vaš tip avtomobila je navedena v dokumentih za registracijo. Obstaja razlika med zavorno in nezavorno obremenitvijo.
 

Prosimo, upoštevajte: lahko vlečete prikolico, ki ima večjo nosilnost kot je vlečna zmogljivost vašega avtomobila. Z drugimi besedami, če želite vleči prikolico z največjo nosilnostjo 1.600 kg in vaš avto tehta le 1.400 kg, lahko vlečete ta prikolico, dokler skupna teža predmeta ne presega mase vašega avto (v tem primeru 1400 kg). Pazite, da ne naložite predmeta z večjo težo kot je najvišja dopustna obremenitev vašega avtomobila.

Pritisk na vlečno kljuko
Obremenitev vlečne kljuke


Pritisk na vlečno kljuko

Pritisk na vlečno kljuko je količina pritiska s prikolice ali počitniške prikolice na vlečno kljuko. Ta nikoli ne sme biti premajhen ali prevelik. Preden se odpravite na cesto poskrbite za ustrezen pritisk na vlečno kljuko. V kolikor imate preveč teže na zadnjem delu prikolice, potem lahko dvigne prednji del vašega avta. Kar bo vplivalo na upravljanje vašega avtomobila.

Prikolica ne sme biti preveč obtežena na prednjem delu. To bo povzročilo preveč pritiska na vlečno kljuko in zadnji del vašega avtomobila bo potisnjen navzdol. Lahko pa se celo zgodi, da vam dvigne prednji del vozila.

Poskusite enakomerno razporediti tovor, da zmanjšate pritisk na vlečno kljuko. Odvisno od vaše prikolice, vendar je priporočeni pritisk na vlečno kljuko od 50 do 70 kg. Podatke o največji navpični obremenitev je mogoče najti v dokumentih vozila. Največja obremenitev, ki je navedena v dokumentih vozila, je potrebno upoštevati. To obremenitev določi proizvajalec avtomobilov. Za dodatne informacije se obrnite na proizvajalca prikolice. Prodajalci počitniških prikolic prodajajo tudi napravo za merjenje pritiska na vlečno kljuko, da lahko lastniki prikolic spremljajo pritisk na vlečni kljuki.

Pritisk na vlečno kljuko, ki ga povzroči nosilec s kolesi, nameščen na zadnjem delu avtomobila, se lahko vrti okoli maksimuma, ki ga je priporočil proizvajalec avtomobilov. Nosilec za dve kolesi na splošno ne predstavlja problema, vendar se lahko nosilci za štiri kolesa uporabljajo le na večjih avtomobilih. Zato vedno preverite ali vaš nosilec za kolesa ne presega dovoljenega pritiska na vlečno kljuko. Največji dovoljen pritisk na glavo vlečne kljuke se nahaja na tipski ploščici na vlečni kljuki.


Skrita teža

Pogosto se spregleda teža, ki jo dodamo v počitniško prikolico. To lahko vključuje kolesa, zaboje osvežilne pijače ali spregledana prtljaga. Poskrbite, da je prtljaga enakomerno razporejena in se ohrani enakomerna porazdelitev teže na vlečno kljuko.